Het derde boek van deze reeks over kennismanagement bouwt verder op de informatie uit de eerste twee boeken, zonder dat men deze boeken daarom gelezen moet hebben. Het bevat voorbeelden van hoe de richtlijnen uit het eerste boek en de tools en technieken uit het tweede, samen met een projectmatige aanpak, kunnen leiden tot een degelijke, bij het bedrijf passende kennismanagementstrategie.
Eerst worden de resultaten van een aantal cultuuranalyses gedeeld en besproken. Vervolgens wordt een voorbeeldimplementatie weergegeven als antwoord op een vraag waar veel bedrijven mee te kampen hebben: die van de vergrijzende werknemerspopulatie. Hoe kan een bedrijf voorkomen dat met de oudere werknemer ook de kennis van deze werknemer uitstroomt?
Nadien volgt een actueel implementatievoorbeeld, met name dat van Het Nieuwe Werken. De focus ligt hierbij vooral op het gebruik, het hergebruik en de creatie van kennis.
In het volgende hoofdstuk gaat de auteur dieper in op innovatie en hoe je kennismanagement kan gebruiken om een innovatieve omgeving te creëren. Dit gaat uiteraard verder dan het creëren van ideeën alleen.
Ten slotte volgen een aantal voorbeelden van strategische kenniskaarten voor organisaties; en voorbeelden van praktijksituaties die aantonen dat een heart-based changemanagement noodzakelijk is, wil je op een resultaatgerichte manier aan kennismanagement doen.
Tot slot worden nog een aantal waardevollekennismanagementtechnieken verder uitgediept.
Dit boek hoopt op deze manier antwoorden te bieden op een aantal praktische vragen met betrekking tot kennismanagement en de implementatie ervan in de dagelijkse werksituatie.